Keď je zima a chlad, ako to býva tak často v januári, nič viac nemám rád ako veľkú misku pho. Vôňa, parmazánu a sukulentné ryžové rezance sú jedným z mojich najobľúbenejších jedál.
Teraz môžem povedať s absolútnou istotou, že v chladnom zimnom dni nie je nič viac upokojujúce ako veľký hrniec aromatického póho bujónu, ktorý sa rozdrví na sporáku spolu so všetkými zálievkami. Zvyčajne som si objednal plátky hovädzieho mäsa, ale rozhodol som sa, že s ňou budem mať nejaké bravčové mušle a výsledok bol absolútne chutný.
Urobiť pho vývarnie je tak ťažké, ako som to myslel. Môžete získať väčšinu prísad vo vašom bežnom obchode s potravinami, avšak môžete mať väčšie šťastie, ak narazíte na miestny ázijský trh. Vždy mi nenávidím, že musím nakupovať jeden recept vo viacerých obchodoch, a preto som si zvolil všetky prísady v asijskom obchode. Stačí sa opýtať niekoho na mäsovom pulte o pomoc, ak neviete, čo hľadáte.
Akonáhle dostanete všetko, čo potrebujete, je to naozaj také jednoduché, ako čo najdlhšie miešať prísady spolu. 4 hodiny je v poriadku, ale bližšie k 8 alebo dokonca viac je ideálne. Mohli by ste to urobiť v jedle cez noc, ak máte čas na to, ale všetko sme spolu dali ráno a bolo pripravené na obed (a zvyšky boli ešte lepšie na večeru!).
PHO S VIETNÁNSKÝMI mäsovými guličkami
Čas prípravy: 30 minút
Doba trvania: 8 hodín
Celkový čas: 8 hodín a 30 minút
Podáva: 6-8 porcií
ZLOŽENIE
2 celé cibule
1 veľký celý zázvor
Približne 1,5 kh hovädzích kostí (krk, holennýatď.)
3-hviezdičkové anízové struky
1 škoricová tyčinka
1 čajová lyžička fennelových semien
4 klinčeky
1 čajová lyžička korienku
Dostatok vody na pokrytie všetkého a naplnenie veľkého hrnca
Soľ a korenie na chuť
6-8 porcií ryžových nudlí, varené podľa smeru balenia
Polievka z polievok: fazuľové klíčky, limetkové klinčeky, koriander, thajská bazalka, Sriracha, omáčka
INŠTRUKCIE
Zapnite rúru a zapečte cibuľou a zázvorom na veľkej doske, až kým nebudete pekne a spálené, asi 25 minút (často sa točí).
Počas pečenia cibule a zázvoru umiestnite kosti do veľkého hrnca a zakryte studenou vodou. Priveďte do varu a pridajte cibuľu, zázvor a korenie. Znížte teplo na nízku teplotu a dusíme najmenej 4-6 hodín (ak je to možné dlhšie), občas skľučovadlo. Keď sa vývar jemne znižuje, neváhajte pridávať viac vody a pokračujte v varení.
Odstráňte z tepla a starostlivo vypustite vývar do nádoby a nechajte za sebou kosti a korenie. Ochutnajte soľou a korením podľa chuti.
Ryžové rezne nakrájajte podľa návodu na balenie a vysušte. Pridajte rezance na servírovacie misy a naberajte nadol horúci vývar. Podávajte s vietnamskými maslovými guľami
Tento recept nie je ťažké, ale je to trochu časovo náročné, takže sa mi páči robiť obrovskú dávku vývaru a zmraziť ju v silikónových muffinových formách pre neskôr. Týmto spôsobom ste vždy pripravení na pho, či už uspokojujete náhodnú túžbu alebo zábavnú rodinu a priateľov v chladnom večeri. Či tak alebo onak, je to vynikajúce jedlo, ktoré je ešte lepšie s pohárom vína a niekto, s kým ho zdieľať. Šťastný nový rok!