Avokádo poznáme ako tropické ovocie, ktoré sa sa stáva čoraz populárnejšie i v našej krajine. Obsahuje veľa bielkovín a približne 20% tuku, presnejšie nenasýtených mastných kyselín, prospešných pre náš organizmus. Zároveň je zdrojom karoténov, vitamínu E, množstva minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú regeneráciu buniek a zbavujú telo toxínov. Jeho využitie je všestranné – nie len v kuchyni, pri výrobe živého jedla, ale i v kozmetike. Vďaka svojmu bohatému zloženiu dokáže vyživovať, hydratovať a regenerovať. Je dôležité poznamenať, že vonkajšia krása, sviežosť, regenerácia súvisí s vnútornou. Preto prvým krokom ku krásnej pleti, vlasom a ostatných častí tela je dostatočná hydratácia a príjem enzýmov – pitím čistej, najlepšie prefiltrovanej vody a požívaním surového ovocia a zeleniny. Varená strava je chudobná, ba až mŕtva na potrebné látky, ktoré telo vyžaduje.
Zamysli sa, ak varenú stravu pokladáme za mŕtvu, ako sa telo postupom času začne správať?! Áno, začne vyzerať ako mŕtve, začne starnúť. Si to, čo ješ. Jedz živo(t).
Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí majú aspoň 80%-ný príjem surovej stravy každý deň, sú zdravší, majú viac energie a dlho mladí. Regenerovať telo živou stravou je najlepšia voľba a cesta k harmonickému životu.
Recept na domácu hydratujúcu avokádovú masku na vlasy
Potrebujeme: 1 až 2 avokáda (zrelé), dve lyžičky raw, bio mandľového oleja, lyžička medu.
Postup: všetky ingrediencie vymiešame dohladka. Masku nanesieme na mokré vlasy a necháme pôsobiť po dobu 20 až 30 minút. Neskôr vlasy dôkladne opláchneme čistou vodou a umyjeme bylinným šampónom (najlepšie bio).
Táto maska je úžasná pre suché, poškodené a kučeravé vlasy. Okrem toho je lacnejšia, výživnejšia a nepoškodzuje životné prostredie. Vlasy sú po avokádovej kúre ako znovuzrodené. Čerstvú vlasovú masku je najlepšie používať aspoň raz do týždňa, po dobu piatich týždňov. Pred, alebo počas kúry je vhodné zostrihať rozstrapkané končeky vlasov a dopriať si množstvo surového ovocia a zeleniny. Z vlastnej skúsenosti odporúčam piť ovocné smoothie s čerstvou žihľavou, piť žihľavový čaj, výluh alebo zvýšiť príjem akejkoľvek listovej zeleniny (šalát, rukola, špenát, kel a iné). Vhodné sú i spirulina, chlorella alebo mladý zelený jačmeň.