V kvetináčoch sa nám pomaly objavujú budúce rastlinky, ale z prírody už môžeme získať bylinky pre naše zdravie. Poďme sa pozrieť na to, ktoré to sú a ako nám pomôžu.
žihľava dvojdomá
Rastie prakticky všade a na jar chutí skvele.
Jej použitie je široké:
použite ju namiesto špenátu
pridajte do polievok, plniek, leča, nákypov, placiek
zapečte ju s zemiaky, pórom a syrom
urobte si z nej osviežujúci čaj.
A účinky žihľavy dvojdomej poznáme už roky:
čistí organizmus
pomáha pri chudokrvnosti
je močopudná, pomáha pri zápaloch močových ciest a obličkových kameňoch
povzbudzuje metabolizmus
znižuje hladinu cukru v krvi.
cesnak medvedí
Cesnak medvedí sa u nás zbiera od konca marca do polovice mája. Hľadajte na vlhkých tienistých miestach (obľubuje lužné lesy; v Prahe sa dá nájsť v Šárke či u Hladné stene). Pri zbere si dávajte pozor na konvalinky – ich trsy oválnych zašpicatených listov sú tým medveďom na prvý pohľad dosť podobné. Pri bližšom pohľade už sa pár rozdielov nájde (nehľadiac na kvet sú listy konvaliniek z rubu lesklé, medvedí cesnak jednoznačne matný), najspoľahlivejším vodítkom je ale typická štipľavá vôňa.
A ako cesnak medvedí použiť?
namiešajte ho napoly so žihľavou a použite namiesto špenátu
dodá chuť chlebe s maslom aj tvarohom
pridajte ho ako korenie do polievok.
Účinky cesnaku medvedieho:
pomáha na dlhodobé kožné choroby
znižuje krvný tlak
reguluje činnosť žalúdka a čriev
pôsobí proti ateroskleróze
prečisťuje obličky.
púpava
Nájsť púpavu na jar nie je žiadna vzácnosť. Je ich všade plno, takže nám nič (ani lenivosť :)) nebráni v ich zberu.
Jej použitie je jednoduché:
mladé lístky nasekajte do šalátov
očistené a pokrájané mladé korienky môžete dať do polievok aj rizota
Konzumácia púpavy má potom priaznivý vplyv na váš metabolizmus.